
Op woensdag 11 september vond er een bijzonder geslaagd evenement plaats in het kader van het beleg en de capitulatie van ’s-Hertogenbosch in 1629. De door De Groene Vesting georganiseerde dag in samenwerking met lokale erfgoedorganisaties en gemeenten, stond in het teken van de rijke geschiedenis rondom de overwinning van de ‘Moerasdraak’ door Prins Frederik Hendrik van Oranje en trok veel geïnteresseerden.
De dag begon met het symposium, waarbij experts uit het vakgebied boeiende lezingen gaven over de rol en betekenis van deze historische mijlpaal uit de Tachtigjarige Oorlog in de Europese geschiedenis. De opkomst was hoog en de discussies inspirerend, met veel belangstelling voor de strategische inzichten en historische context die de sprekers deelden. Zo werden vragen gesteld als “Waar werden accijnzen op geheven?”, Zijn er ook historici uit het Zuiden van Italië bestudeerd?” en “Wat werd over Ophovius als persoon geschreven?” We hebben geleerd dat accijnzen werden geheven op consumptie zoals brood, bier en turf en dat arbeid daarentegen weinig werd belast. Dat hoewel ook een historicus uit de buurt van Napels is bestudeerd, er maar weinig geschiedschrijvers uit het Zuiden zijn. En dat Ophovius vooral praatte vanuit zijn functie als bisschop, maar dat er nog veel bronnen moeten worden ontsloten om echt antwoord te kunnen geven op de vraag hoe hij als persoon was. Tijdens het symposium werd dan ook een oproep gedaan voor mede-vertalers van ‘Potjeslatijn’.
Slotdiscussie
Op de centrale vraag of 1629 hét keerpunt was in de geschiedenis bleken de meningen verdeeld. Het was in ieder geval een keerpunt voor het Hertogdom Brabant. Voor de rest van Nederland waren er diverse keerpunten. En voor het Spaanse leger was het de definitieve ondergang.
Presentaties sprekers
Voor degenen die de presentaties van
Marjolein ’t Hart, René Vermeir, Cees Reijner en Jeroen Lijdsman nog eens op hun gemak willen nalezen, zijn hier te downloaden.

Wethouder Yvonne Vos, René Vermeir, Cees Reijner, Jeroen Lijdsman en Marjolein ’t Hart
Historische Lunch
Aansluitend aan het symposium kon worden genoten van een historische lunch, waarbij gerechten uit de 17e eeuw op het menu stonden. Authentieke recepten, die door de culinair directeur van Kasteel Maurick Niek van Lieverloo, zorgvuldig waren geselecteerd en bereid volgens de tradities van die tijd, zoals poffenbroodjes, kervelsoep en met zuring gestoofde kip, brachten letterlijk de smaak van het verleden.

Kasteelmiddag
Het evenement werd afgesloten met een kasteelmiddag voor de jeugd. Op het toenmalige hoofdkwartier van Prins Frederik Hendrik kregen de kinderen en hun ouders/verzorgers de kans om een dag op het kasteel in 1629 te ervaren. In een carrousel langs diverse belevenissen kon men niet alleen luisteren naar verhalen van historische figuren zoals een kapitein en een kruidenvrouwtje, maar ook actief meedoen door te leren musketschieten en kruiden hakken. Ondanks het enigszins wisselvallige weer, was het een prachtige afsluiting van een een dag die zowel leerzaam als vermakelijk was.
Linie 1629 – Op weg naar 2029
Met een groot aantal deelnemers en veel
positieve reacties kijken de organisatoren terug op een bijzonder geslaagd evenement, dat 1629 opnieuw tot leven bracht. De belangstelling toont aan dat de rijke geschiedenis van de regio nog steeds
springlevend is en mensen inspireert.dag die zowel leerzaam als vermakelijk was.
In de middagpauze werd de deelnemers een fantastische lunch geserveerd gestoeld op hoe men in de middeleeuwen at. In de middag waren de kinderen tussen 8-13 aan de beurt voor hun kasteeldag. Een groot succes.
Een impressie van de kasteelmiddag is gefilmd door DTV.

Klik hier om het filmpje te bekijken.






